Ga naar inhoud

Te koop: woonhuis Zuiderkerkstraat 1 1541 GV Koog aan de Zaan

Verkocht

€ 335.000,- k.k.

Zaans Rijksmonument op de versiertoer…

Bijna vierhonderd jaar geleden werd deze vrijstaande woning aan de Zuiderkerkstraat gebouwd. Vierhonderd! Hoeveel generaties hebben hier geleefd? Deze muren hoorden eeuwenlang gelach, de vloeren hebben tranen opgevangen. Romantische momenten zijn beleefd. Boze dromen verjaagd. Er is getroost en liefgehad. Zo veel mensen. Zo vol leven.

Het was kennelijk een rijkaard, die deze woning versierde. In een tijd waarin statussymbolen als een goed klokje of dikke auto niet bestonden, was dit de geijkte manier om te laten zien dat hier een succesvol man woonde. Heel succesvol blijkbaar, en ook behoorlijk bijgelovig, symbolisme voert de boventoon. De Zaanse halsgevel wordt bekroond met een van siersnijwerk voorzien fronton. Waar de guirlande, of eigenlijk is het een festoen, en de pilasters met de granaatappel precies voor staan, blijft een zoet geheim. Het ovale kussenpaneeltje spreekt daarbij ook tot de verbeelding. We houden het op voorspoed en vruchtbaarheid. Belangrijke levenszaken, zeker tijdens de renaissance. Toen mocht het na een lange periode van soberheid en vooral bescheiden blijven weer een onsje meer zijn in de woningdecoratie. Dat is hier overduidelijk ter harte genomen. Daarnaast kan het natuurlijk ook gewoon zijn wat het lijkt: puur decoratief.
De stenen voorpui heeft aan beide kanten overhoekse ramen, alle raampartijen zijn voorzien van de klassieke ruitverdelers, waarschijnlijk in een latere periode aangebracht en schuifbaar gemaakt.
Buiten de bakstenen pui is de woning geheel uit hout opgetrokken. Lang voordat het Rijk haar oog liet vallen op dit erfgoed is er in verschillende fases nog uitgebouwd. De laatste aanbouw, uiteraard ook van hout, heeft, geheel in stijl, een ossenoog. Vanaf de met Waaltjes belegde achterplaats en zijterras zien we steeds meer bouwkundige elementen, elk met een eigen verhaal. Nu het een Rijksmonument is, zijn uitbreidingen en rigoureuze aanpassingen uit den boze. Het is prachtig zoals het is…

De monumentale status brengt een onderhoudsplicht met zich mee. Het Rijk wil graag dat dit erfgoed behouden blijft en stelt daarvoor eisen. Logisch. Gevolg is een pand, dat ondanks – of moeten we zeggen, dankzij – de hoge leeftijd ligt te stralen aan de voet van de Kogerkerk. De sterke kleuren van het Zaans palet springen direct in het oog. Binnen zien we hier nog veel meer voorbeelden van, al hebben we ons door een deskundige laten vertellen dat het interieur grotendeels ‘gemoderniseerd’ is. Hoelang dat geleden is, verschilt op onderdelen en per vertrek. De groene en gele tegels in de kelder zijn moeilijk te duiden. Net als de marmeren schouw in de woonkamer. De keuken, het toilet en de badkamer zijn gemakkelijk. Deze zijn naar de eigentijdse woonnormen opgetrokken, net als de elektrische- en centrale verwarmingsinstallatie.
Waar mogelijk is geïsoleerd, voorzetramen houden het ook in de gure maanden tochtvrij. Want, hoe mooi de gevel ook versierd is en hoe fantastisch het daglicht de kamers in valt, dit pand doet precies waar het voor gebouwd is. Een warm thuis zijn. Waar weer nieuwe generaties zullen lachen en huilen, geplaagd en getroost worden, lief zullen hebben en anderen welkom heten…

Indeling:
Begane grond: zij-entree. Hal. Toilet met antieke fontein en lambrisering van kraaldelen. Keuken in houten aanbouw. Houten vloer en klassieke servieskast. Royaal versierde houten schouw. Achterdeur naar zonneterras, zijtuin en achterplaats met houten berging en achterom. Ingebouwde gaskookplaat met wasemkap, oven, koelkast, vriezer en vaatwasser.
Binnenpaneeldeur met glas-in-lood. L-vormige woonkamer met hoge raampartijen plus overhoekse ramen. Geschuurde houten vloerdelen en zichtbare draagconstructie. Marmeren schouw met potkachel. Gesloten trap naar betegelde kelder (bijna 7 m2 en met stahoogte) met aansluitingen voor wasmachine en -droger.
Verdieping: overloop met toegang tot zolderkamer boven uitbouw voorzien van CV-installatie en met karakteristiek ossenoog. Vaste kasten. Badkamer met hoekligbad, 2e toilet en wastafel met meubel. Klassiek uitgevoerd sanitair en accessoires. Slaapkamer met dakraam. 2e slaapkamer met inloopkast en vaste kast.

De Zuiderkerkstraat ligt in het hart van Koog aan de Zaan, aan de voet van de Kogerkerk, destijds een baken voor de wijde omtrek. Winkels en supermarkten liggen aan de overkant van het plein. Hier doe je de dagelijkse boodschappen maar vindt ook de jeugd een fijne plek om elkaar te ontmoeten. Bijvoorbeeld in het skatepark. De Zaan klotst tegen de kade terwijl het autoverkeer zich, ver boven je verheven, een weg zoekt naar Amsterdam en verder. De waterkant geeft, zelfs in de drukte, een bijzondere verstilling. Scholen en sportmogelijkheden zijn allemaal in de onmiddellijke nabijheid te vinden. Het Koogerpark ligt op een steenworp afstand. Dit historische park is een romantische groene oase in het met cultureel en industrieel erfgoed doorspekte oud-Koog.
Zowel auto- als treinforenzen komen vlot op hun bestemming door de nabijheid van respectievelijk de snelweg en het NS station. Wie in de Zaanstreek werkt, kan de fiets pakken. Vanaf de Zuiderkerkstraat fiets je in maximaal een half uur naar de verste uithoeken in alle windstreken.

Dit is een typische woning voor liefhebbers. Liefde voor historie verleidt de juiste kopers naar deze plek. Wie gezegend is met een rijke fantasie doorvoelt de levens die hier geleid zijn. En voegt daar een eigen hoofdstuk aan toe.

Bijzonderheden:
– Rijksmonument uit 1635;
– woonoppervlakte 89 m2;
– inhoud 397 m3;
– perceelgrootte 67 m2 eigen grond;
– unieke detaillering aan buiten- en binnenzijde;
– bouwkundige rapportage ter inzage bij makelaar;
– aanvaarding in overleg.

  • 89 m2
  • 67 m2
  • 2

Kenmerken Zuiderkerkstraat 1

Overdracht

Vraagprijs€ 335.000,- k.k.
AanvaardingIn overleg

Oppervlaktes en inhoud

Perceel oppervlakte67 m2
Woonoppervlakte89 m2
Inhoud397 m3

Bouw

SoortEengezinswoning
BouwvormBestaande bouw
Bouwjaar1635
Dak typeZadeldak
IsolatievormenVloerisolatie, Voorzetramen

Indeling

Aantal verdiepingen3
Aantal kamers3
Aantal slaapkamers2
Aantal badkamers1

Kenmerken van verkoper en vrienden

Zelf toevoegen

Ken jij dit huis of deze buurt? Voeg dan in een paar stappen jouw eigen ervaring toe.

Hoeveel kan ik lenen?

bereken hier je hypotheek

Kun je niet wachten tot je bij ons aan tafel zit? Vul je gegevens in en krijg gelijk een indruk van je maximale hypotheek en maandlast. Let op, er zijn verschillende factoren van invloed op de hoogte van je hypotheek en de rente die je betaalt. Wil je zeker weten of je berekening helemaal klopt? Bel ons of loop even binnen bij een van onze kantoren.

Ligging Zuiderkerkstraat 1

Voorzieningen

Centraal gelegen informatie over de buurt

Aantal inwoners

In de gemeente

153.679

Leeftijd

in percentages van totaal

Huishoudsamenstelling

in percentages van totaal

38%

20% NL

25%

20% NL

36%

20% NL

Vergelijkbaar woningaanbod