Ga naar inhoud

Te koop: woonhuis Dorpsstraat 399 1566 BG Assendelft

Beschikbaar

Bezichtiging plannen

€ 400.000,- k.k.

Helft van historisch langhuis in Assendelft. UNIEK!

Wat we hier zien, aan de Dorpsstraat in Assendelft, is een historisch pand met een visie op de toekomst. Dit houten langhuis, gesplitst in twee woonhuizen, dateert uit het einde van de 16e eeuw/ begin 17e eeuw en wordt beschermd als een gemeentelijk monument (voormalig Provinciaal monument). De voorste helft geniet een dubbele bestemming en hebben wij recent in de verkoop gekregen. Wat een feest om een forse stap terug in de tijd te doen, maar tegelijkertijd de blik voorwaarts te kunnen richten. Dit pand heeft misschien nog wel meer jaren vóór dan achter zich…

Het langhuis is een gebruikelijke bouwstijl uit de periode dat Assendelft nog bestond uit alleen een lint van boerenerven. Pas in de tweede helft van de zestiende eeuw kwam de stolp, met het kenmerkende vierkant en de inpandige hooiplaats, in zwang. Hier zien we nog het luik waar het hooi naar binnen werd gestoken, de achterzijde werd vaak als koeienstal ingericht. De luiving, de schuin aflopende zij-aanbouw die met onze Zaanse tongval leuving of afleuving wordt genoemd, werd meest gebruikt als stal voor het klein- en jongvee. Als die tenminste niet in het enige verwarmde vertrek van het huis rondscharrelden, gewoon tussen de kinderschare. Die romantiek is wel uit de fles. Een leuk verhaal, maar niet hoe wij onze woonwensen tegenwoordig formuleren. Wat deze unieke woning nog bijzonderder maakt: de afwerking van keuken, badkamer en zelfs de indeling kan naar eigen inzicht en wens worden voltooid. Uiteraard binnen de kaders van de monumentenvoorschriften. Over een belangrijk onderdeel van de woning hoeft u zich geen zorgen te maken. De fundering, die is in 2004 vernieuwd!
De huidige eigenaar heeft recent een architect een nieuwe indeling laten (met gevelaanpassingen) als een “praatplaatje” richting gemeente Zaanstad en monumentenzorg. In de fotopresentatie ziet u de plattegronden en schetsontwerpen hiervan.

De houten dakgoot op klossen, de makelaar in top en houten zolderluik zijn beeldbepalend, de karakteristieke T-ramen zullen in een latere fase zijn toegevoegd of vervangen. Hier zit namelijk dubbel glas in. Hetzelfde geldt voor de entree, al is de voordeur uitzonderlijk goed gekozen. De voor- en zijtuin (op het zuiden!) zijn geplaveid met gebakken Waaltjes en versierd met leibomen. Een deel van de zijtuin is nu in gebruik bij de eigenaar van de naastgelegen woning. De huidige haag wordt voor oplevering op de kadastrale grens terug geplaatst.
Tot voor kort zetelde hier een beautysalon, dat vergde een praktische wand- en vloerafwerking. Er is centrale verwarming in alle vertrekken en zowel de wanden als vloeren zijn glad afgewerkt. Op de begane grond ligt betonlook vinyl op de geïsoleerde vloer. Op de verdieping is voor de uitstraling van hout gekozen. Ook de wanden en het dak zijn van binnenuit geïsoleerd en afgewerkt met glad stucwerk en gelukkig hier en daar die beeldschone houten panelen als betimmering. Hoge, holle plinten, geïntegreerde verlichting en op meerdere plekken koud- en warm stromend water verklappen de voormalige functie.

Nu is dit pand klaar voor een nieuwe reis. Misschien volledig als woning, wellicht met een kantoor of slaapkamer beneden in de luiving, excuus: léuving. Een gezin past hier prima. Kom gewoon kijken en verheugen op de mogelijkheden die dit bijzonder goed bijgehouden erfgoed biedt. Wij vertellen er graag meer over!

Huidige indeling:
Begane grond: entree via bestrate voortuin met leibomen, zijtuin op het zuiden. Hal met
een tegelvloer uit een Belgisch klooster, net als toiletruimte met wandcloset en fontein. Meterkast. Trapopgang.
Geschakelde woonkamer met betonlook vloer en gladde wandafwerking. Trapkast. Drie aparte vertrekken, elk met wastafel met koud en warm stromend water. Pantry met spoeldeel, boven- en onderkasten, ingebouwde vaatwasser.
Verdieping: overloop met volledige nokhoogte, zichtbare zoldering en dakraam. Vaste kasten en aan weerszijden bergkasten achter het dakbeschot. Stookkast met opstelling CV-installatie. 4e Slaapkamer, eveneens met wasplaats met koud en warm stromend water. Geheel betegelde, maar nog niet voltooide badkamer met dakraam. Wastafel. Aansluitingen wasmachine en -droger.

Bijzonderheden:
– woonoppervlakte 78 m2;
– inhoud 272 m3;
– perceelgrootte 218 m2 eigen grond;
– tuin nog deels aan te leggen;
– voorste helft van houten langhuis, gemeentelijk monument;
– nieuwe fundering 2004
– Grotendeels geïsoleerd en voorzien van dubbel glas;
– binnenzijde vrij naar eigen wens en behoefte in te delen en af te werken;
– dubbele bestemming (woon-werk) op 20 minuten autorijden van Amsterdam en Haarlem;
– winkels, gezinsvoorzieningen en openbaar vervoer zijn dichtbij;
– aanvaarding in overleg.

  • 78 m2
  • 218 m2
  • 4

Kenmerken Dorpsstraat 399

Overdracht

Vraagprijs€ 400.000,- k.k.
AanvaardingIn overleg

Oppervlaktes en inhoud

Perceel oppervlakte218 m2
Woonoppervlakte78 m2
Inhoud272 m3

Bouw

SoortEengezinswoning
BouwvormBestaande bouw
Bouwjaar1618
Dak typeZadeldak
IsolatievormenDakisolatie, Muurisolatie, Vloerisolatie, Dubbelglas
EnergielabelC

Indeling

Aantal verdiepingen2
Aantal kamers6
Aantal slaapkamers4
Aantal badkamers1

Hoeveel kan ik lenen?

bereken hier je hypotheek

Kun je niet wachten tot je bij ons aan tafel zit? Vul je gegevens in en krijg gelijk een indruk van je maximale hypotheek en maandlast. Let op, er zijn verschillende factoren van invloed op de hoogte van je hypotheek en de rente die je betaalt. Wil je zeker weten of je berekening helemaal klopt? Bel ons of loop even binnen bij een van onze kantoren.

Ligging Dorpsstraat 399

Voorzieningen

Centraal gelegen informatie over de buurt

Aantal inwoners

In de gemeente

153.679

Leeftijd

in percentages van totaal

Huishoudsamenstelling

in percentages van totaal

30%

20% NL

31%

20% NL

39%

20% NL

Vergelijkbaar woningaanbod