Klussen of laten klussen?

Wanneer je huis aan renovatie of opfrissing toe is, dan is de keuze tussen zelf doen of laten doen soms niet gemakkelijk. Tenzij je twee linkerhanden hebt. Maar vind je klussen wel leuk, dan lijkt het gesneden koek. Maar is dat zo?

Keihard

Vreemden over de vloer, radio’s die keihard net niet jouw muziek de ether in slingeren, kosten die hoger uitvallen, niet iedereen zit hier op te wachten. De keuze om dan maar zelf aan de slag te gaan, lijkt snel gemaakt. Zeker wanneer je klussen leuk vindt en je bovendien echt handig bent.

Kritisch

Maar ben je wel kritisch genoeg op jezelf? Kun je de klus waarvoor je staat echt goed en vooral veilig uitvoeren. Muurtje schilderen lukt vast wel, maar openslaande deuren plaatsen of een stuk aanbouwen is andere koek. Kan een kozijn er zomaar uit? Is het geen dragende constructie? Heb je het juiste gereedschap voor de klus? En hoeveel tijd denk je dat het je gaat kosten?

Avonduurtjes

Die laatste twee factoren kunnen de rekening van doe-het-zelven ongemerkt hoog laten oplopen. Machines huren en tijd vrijmaken kost ook geld. Zeker wanneer je het niet redt met de avonduurtjes, maar je vrije dagen moet opofferen. Tijd die je dus niet meer hebt voor andere zaken, zoals tijd doorbrengen met familie en vrienden, vakanties, sport etc.

Offertes

Kijk dus vooral goed wat tot je mogelijkheden behoort en bepaal vooraf hoeveel tijd en geld je er in kunt of wilt steken. Onderzoek vervolgens of dit reëel is door je via internet te oriënteren op verhalen over soortgelijke werkzaamheden en check de huurprijzen van mogelijk benodigde apparatuur. Vraag bovendien offertes op bij aannemers: vaak zul je zien dat die prijzen best te doen zijn, zeker als je weet dat je je eigen handen vrij houdt. Misschien kun je zelfs meehelpen of voorbereiden: sloopwerk, schuren, behang afhalen etc. Klussen die vrij eenvoudig zijn en het factuurbedrag mogelijk net iets drukken. Kortom, ga je aan je huis werken, doorloop dan alle optie voor je een beslissing neemt.